10 Haziran 2009 Çarşamba


İnternetten alışveriş artık daha güvenli. İnternet üzerinden alışveriş hem büyük bir kolaylık ve konfor sağlıyor, hem de kredi kartı bilgilerini vermek gerektiğinden kullanıcılarda huzursuzluk yaratıyor.

Güvensizlik sadece bize özgü bir durum değil. BBC haber servisinin yayınladığı bir araştırmaya göre İngiltere'deki internet kullanıcılarının 10'da dokuzu internet alışverişinde kredi kartı bilgilerini vermekten rahatsız. Visa'nın Avrupa genelinde yaptırdığı bir başka araştırmaya göre de kullanıcıların sadece yüzde 5'i elektronik ticarete güven duyuyor.

ABD'de FBI ile ortaklaşa faaliyet gösteren bir İnternet Suçları Şikayet Merkezi var. 2004 raporuna göre, gelen şikayet oranında bir önceki yıla nazaran yüzde 66.6'lık artış var. Şikayetlerin yüzde 5.4'ü kredi kartı kullanımından doğan sorunlarla ilgili. Aynı rapor, erkeklerin internette kadınlara oranla daha fazla maddi kayba uğradığını ortaya koyuyor.

Türkiye hakkında bu kadar detaylı rakamlara ve araştırma sonuçlarına ulaşmak şimdilik mümkün değil. Ancak yeni uygulamaya konan bir sistem sayesinde, internetten alışveriş yaparken gönlümüz daha rahat olacak.

Visa ve Mastercard, internet üzerinden satış yapan sitelere yeni güvenlik standartları getirdi. Artık tüm bu siteler, Visa ve Mastercard'ın yetkili kıldığı güvenlik firmalarına denetim yaptırmak zorunda. Söz konusu standartlara uymayan sitelerle çalışan bankalar, Visa ve Mastercard'a ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Bu yeni sistem mevcut güvenlik önlemlerine ek bir güvenlik formülü getirmiyor aslında. Ancak şimdiye kadar internet sitelerinin iyi niyetine bırakılan güvenlik önlemlerinin doğru işleyip işlemediğini denetleme zorunluluğu getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder